czwartek, 3 maja 2012

Prosto z ognia

 Chciała bym wam dzisiaj pokazać niezwykle prosty sposób na majowy obiad. To danie można przygotować zarówno na ognisku jak i na płycie kuchennej, a chodzi tutaj o połączenie wschodnich kultur czyli nudle z woka. Największym wymaganiem tej potrawy jest oczywiście fakt, że należy posiadać woka. Jeżeli już zaopatrzymy się w niego to możemy przystąpić do gotowania.A więc,

Składniki:
-pierś z kurczaka
-makaron typu noodles
-warzywa dobrane według uznania lub kupiona gotwa mieszanka
-grzyby Mu-Err
-sos chili lub słodko kwaśny

Składniki na sos:
-cebula
-przecier pomidorowy
-sos sojowy
-zielona papryczka chilli
-pół łyżki chrzanu
(sos można także zastąpić kupnym)

 Papryczkę chili i cebule drobno kroimy po czyn wrzucamy do rozgrzanego woka i czekamy aż cebula zrómienieje. następnie dodajemy resztę składników na sos i dusimy mieszając przez ok.10min..Następnie ściągamy z ognia, a do woka wkładamy pokrojoną w kostkę pierś z  kurczaka i zalewamy ją 5 łyżkami sosu   chili lub słodko kwaśnego. Gdy pierś będzie gotowa przekładamy ją do miski, a do woka wkładamy warzywa z pokrojonymi grzybami mu-err. Następnie do warzyw dokładamy kurczaka i ugotowany makaron oraz przygotowany wcześniej sos i mieszamy wszystkie składniki ze sobą. Nudle gotowe do podania.

                                                               Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz