środa, 2 maja 2012

Majowy chleb

Składniki:
-szklanka ciepłej wody
-1/2 szklanki ciepłej wody
-1/6 kostki drożdży
-1 i 1/5 szklanki mąki
-dowolne ziarna (np. słonecznika, siemię lniane, pestki dyni)

  Do małej miski wlej szklankę ciepłej wody pół zimnej oraz 1/6 szklanki drożdży. Wymieszaj i pszykryj sciereczkom po czym na godzine odstaw w ciepłe miejsce. Do dużej miski wsyp 1 1/5 szklanki mąki i ziarna. Dodaj roztwór z małej miski i dokładnie mieszj do uzskania gładkiej masy przez ok. 30 min.. Ciasto przełóż do prostokątnej formy i przeykryj na ok. 30 min.. Piecz w 180 stopniach, aż do zrómienienia skórki i powstania ciasta ponad forme na ok. 5 cm.




photos withwww.miniforma.com.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz